14 Temmuz 2015 Salı

Varlığın Yok Oluşu - Çağdaş Bayraktar




Yoğun isteğe rağmen henüz Türkiyelileştiremediklerimizden Selahattin Demirtaş, PKK ile HDP'nin organik hiçbir bağı olmadığını söylemiş.

O zaman arkadaşa birisi sorabilir mi;

Madem öyle,
kendisi geçen sene yaz ayında PKK'nın şehir yapılanması olan KCK'nın kurduğu sözde mahkemede yargılandı mı, yargılanmadı mı, tıpkı Osman Baydemir gibi?

***

Sen süt içmeyi seviyorsun diyelim, adam sütüne su katıyor, sen de bunu fark ediyorsun, suyu karıştıran da fark ettiğini fark ediyor. Sonra sen buna rağmen, paranla satın aldığın süte su karıştırılmasına ses çıkarmıyorsun. Çünkü kendi içindeki terazinin bir yanına sulandırılmış süt içmeyi, diğer tarafa ise bu duruma itiraz edip, gerekirse mücadele etmeyi koyuyorsun. Sonra aydın-ilerici görünümlü kimliğinin içi neoliberal yaklaşımlarla dolup taştığından, seni az "yoracak" olanı seçiyorsun, kendince.

Sonra ne oluyor biliyor musun?

Belki ilk başta kendi içinde hesapladığından daha az bir bedelle tepkini koyduğunda yaptığını anlayıp, korkarak hatasını düzeltecek olan kişi(ler), giderek daha fazla cesaret buluyor.

Böyle giderse sen önce, satın aldığın sütteki su oranının artışına şahit olacaksın. Sonrasında da sütünün tamamen suya dönüşmesini yaşayacaksın. Bunu belli bir süre kabul etmeyeceksin. Biraz homurdanacak olduğunda "höt" diye(bile)cek karşı taraf, homurdanmadığın dönemlerdeki sessizliğinden güç alarak, sonrasında senin yine "tatlı" gelecek canın -çünkü sadece sen akıllısın ve sadece senin canın kıymetli-, su içiyoruz ya en azından diyeceksin. Suyun faydalarından falan bahsedecek, hatta bulabilirsen sütün zararlarını söyleyeceksin. Sonuçta duruma meşru bir zemin yaratmak parayla değil.

Sonra sana parasını ver diyecek,
sen vereceksin.
Sonra sana su da vermeyecek,
parasını verdiğin halde,
o zaman isyan edeceksin ama iş işten geçmiş olacak.

Sonrasında bir sen kalacaksın, içinde "değer"e dair hiçbir değer unsur kalmayan.

Ve ne sütün olacak,
ne suyun,
ne satın alabilecek paran,
ne de paranın hakkını savunabilecek cesaretin.

Yani?

Yanisi;

sen kurtardım sanıp da erteliyorsun bugün -biraz emekle ödeyebileceğin- borcunu,
borcuna ekleniyor faizi,
daha da zorlaşıyor ödeme durumun,
ödeyemediğin zamanda da
daha da ağır olacak bedeli.

Daha rahat yaşamak için bu-günü
öldürüyorsun yarınını, dününü.
Bilesin.

Çağdaş Bayraktar
15 Temmuz 2015

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder