1 Haziran 2018 Cuma

STRATEJİ VE MANTIĞIN ÖNÜMÜZE KOYDUKLARI... - ÇAĞDAŞ BAYRAKTAR




Tüm süreçten Erdoğan'ın kafasındakini anlamak çok zor değil. Erdoğan, seçimi kaybetmesi için belli konularda kendisi gibi olabilecek ve kendisine oy veren kitleden oy alabilecek birisinin karşısında olması gerektiğini biliyor.

Bu zaten görmek isteyen herkesin görebileceği bir durum.

Bu yüzden de ikinci turda karşısına Muharrem İnce'yi istiyor. Çünkü Meral Akşener ilk turda çok yüksek bir oy alamayacak olsa da olası bir ikinci turda belki de Erdoğan'la kafa kafaya gidebilecek tek rakip. Genel seçmen profili açısından ikinci turda Muharrem İnce'den daha kapsayıcı bir profil.

İkinci tura Muharrem İnce'nin kalması durumunda muhafazakar kesimin önemli bir kesimi Erdoğan'a kayar. Hatta kendilerine çekmek için kırk takla atıp AKP'den daha ileri açılımlar vaat ettikleri Kürt kökenli seçmenin çok büyük bir kısmı da "muhafazakar" olduğu için Erdoğan'a kayar. Bu eğilimde "Hüda Par" etkisini hafife almamalı.

Erdoğan'ın kafasında, ilk turda seçimi alamazsam bile ikinci turda karşıma İnce'yi alıp en az yüzde 55 ile seçimi alırım var ki maalesef haklı.

Bu sebeple her yerde Muharrem İnce var. A Haber bile İnce mitingi veriyor. Muharrem İnce ile ilgili haberlerde olumsuz yönlendirme yapmaktan kaçınıyor.


Meral Akşener yok. Çünkü hep dediğimiz gibi Erdoğan rakibini her zaman hedef alarak kendi seçiyor, rakip görmek istemediği kişileri de yok sayıyor, ana akım medyada büyük gazetelerinden değil de daha ufak yayın organlarından bel altı hedef alıyor.

Üzgünüm, Muharrem İnce'nin performansı bizim kesimi mutlu ettiği kadar Erdoğan'ı da mutlu ediyor çünkü Muharrem İnce'nin en üst seviyede alabileceği oy belliyken -ki bu ikinci turda bile yüzde 42-43'ten fazlası değil- bu aşamada Muharrem İnce pompalanması Meral Akşener'in ikinci tura kalamaması anlamına geliyor.

Yani Meral Akşener'in ikinci tura kalması zor.

Muharrem İnce'nin de ikinci turda kazanması zor. Hatta zordan çok daha fazlası.

Yıllar önce söylemiştik, Kılıçdaroğlu'nun görevi Erdoğan'ı başkan yapmak diye.

Birilerinin yüzde 10 civarı oyu olan Demirtaş için kendisini paralarken Erdoğan'a rakip olacak "profil"deki Meral Akşener'in yok sayılmasına sessiz kalması sizce de tuhaf değil mi?

Ne demişti Leyla Zana, açılım süreci ve etnikçi anlayışın Türkiye'deki kaderi ile ilgili?

"Bu işi çözerse Erdoğan çözer."

Beş yıl önce Gezi'de ne demişti Demirtaş?

"Bu eylemde Erdoğan'a darbe yapma, Hükümeti düşürme niyetinde olanlar var. O yüzden desteklemiyoruz."

Aynı Demirtaş geçenlerde de demedi mi beni içeri atan FETÖ diye?

Bu mesaj da çok açık değil mi?

Ki AKP ile HDP'nin Atatürk, Cumhuriyet, ulus devlet ve kurucu felsefe Kemalizm nefretleri konusunda doğal müttefik olma durumları da aşikar.

(Bu, ideolojik eksende yazılan bir yazı değil. Erdoğan'ın ne gördüğü ve genel eğilimler, manzara. Birisinin birisine saldırması ikisini aynı düşüncede de yapmaz ayrı düşüncede de.)

AKP'nin yarattığı algı işe yararsa -ki şu an öyle gözüküyor-, hiç oy tahmini yapmadığım halde ilk kez yapacağım. Bu haliyle Muharrem İlk turda yüzde 33'ten fazlasını alamaz(aslında kafamdaki 30 da yüzde 3 de esneme, hata payı bırakıyorum), ikinci turda da yüzde 45'ten fazlasını alamaz(Burada da aklım yüzde 42 en fazla diyor ama yine hata payı bırakalım.)

Yani Erdoğan için Muharrem İnce, alt sınırı ile ilk turda Meral Akşener'i devre dışı bırakacak, üst sınırı ile de ikinci turda Erdoğan'ı zorlayamayacak oy aralığında olan aday.

Siz Erdoğan olsanız ikinci turda karşınıza kimi isterdiniz?




GELENEKSEL AKIL TUTULMASI

Yine başladı geleneksel "AKP'nin tek başına iktidar olmaması için HDP barajı geçmeli" seansları.

Pardon da aptal mısınız hain mi?

Bu HDP değil mi birileri Türkiye partisi olurlar diye oy verdiğinde balkon konuşmasında ilk özel teşekkürünü bebek katiline yapan?

Bu HDP değil mi seni başkan yaptırmayacağız naraları atıp da mecliste seçim sonrası Erdoğan'ı ayakta alkışlayan?

Bu HDP değil mi, Atatürk, Cumhuriyet, Ulus-devlet, Kemalizm nefreti ve karşıtlığı konusunda AKP ile "doğal müttefik" olan?



Bu Selahattin Demirtaş değil mi "Apo'nun heykelini dikeceğiz heykelini!" diye tehdit savuran?

Yine bu HDP değil mi AKP seçimden sonra bir açılım daha yapacak olsa koşa koşa yanaşacak ve beraber yürüyecek olan?

Böyle bir HDP'nin baraj geçmesi, bölücü pazarlıklarda ellerini daha fazla kuvvetlendirmek değil midir?

Bu durum da aynı düşüncede olup daha çekingen davranan AKP'ye meşru zemin olanağı vermez mi bu adımları atmak için?

Bunlara yanıtınız evetse neyin kafasını yaşıyorsunuz?

Bu söylemle elinize ve vicdanınıza bulaşacak şehit kanından bahsetmiyorum bile!

ÇAĞDAŞ BAYRAKTAR 
1 HAZİRAN 2018

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder