26 Ağustos 2018 Pazar

BÜYÜK TAARRUZ SAAT KAÇTA BAŞLADI? - ÇAĞDAŞ BAYRAKTAR

Bazen herhangi bir konuya dair çok derine indiğinizde yüzeysel bir konu gözden kaçabiliyor. Dün gece bir dostumun sorusu, Büyük Taarruz'a dair bir "muallaklığı" fark etmemi sağladı. Sorusu şuydu: "Büyük Taarruz 04.30'daki topçu atışı ile başlamışken, Kurtuluş(1994) filminde neden saat 05.30 olarak gösteriliyor? TRT yapımcılarının tarih bilmezliği mi?" Kurtuluş serisinin senaristi Turgut Özakman ki kendisi bu alandaki en bilgili kişilerden birisi. Bunun üzerine bu alana hakim ve kitaplığımda da kitapları olan kişilerin "Büyük Taarruz kaçta başladı" sorusuna verdikleri yanıtları araştırdığımda iş daha da içinden çıkılmaz bir hal aldı. Şöyle ki: Mustafa Kemal Atatürk, Nutuk'ta(1927) "Saat sabah 05.30'da topçu ateşimizle taarruz başladı." diyor. Atatürk döneminin lise Tarih(1931) kitabı, dördüncü cildinde "Sabahleyin beş buçukta gittikçe şiddetlenen yoğun topçu ateşiyle büyük saldırı başladı." diyor. Büyük Taarruz'da 1. Kolordu Komutanı olan Orgenaral İzzeddin Çalışlar, "İzzeddin Çalışlar'ın Anılarıyla Gün Gün, Saat Saat İstiklal Harbinde Batı Cephesi"(1932) kitabında, Büyük Taarruz'a dair kendisinin orduya yazdığı 26 Ağustos 1922, 05.30 tarihli raporda, "Karanlık sebebiyle taarruza ancak saat 05.00'te girişilmiştir." diyor. Sabahattin Selek, Anadolu İhtilali(1963) ikilemesinin ikinci cildinde, "Taarruz, 26 Ağustos 1922 Cumartesi günü sabah saat 4.30'da topçu ateşi ile başladı." diyor. Şevket Süreyya Aydemir, Tek Adam(1964) üçlemesinin ikinci cildinde, "Gün ağarırken saat 4.30'da topçunun tanzim ateşi başladı. 5.30'a kadar devam etti." diyor. Hasan İzzettin Dinamo, Kutsal İsyan(1967) beşlemesinin beşinci cildinde, "26 Ağustos sabahı saat dördü çeyrek geçiyordu, ki birdenbire dağı taşı dolduran sessizliği bir tek topun gürültüsü yırtıp paramparça etti. İlk mermiyi atan on buçukluk bir obüstü" diyor. Sinan Meydan da Sözcü gazetesinde yayımlanan 28 Ağustos 2017 tarihli "Ne muazzam zaferdi o Büyük Taarruz" başlıklı yazısında "Türk topçusu, saat 04.30'da ateşe başladı. Ateş 5.30'a kadar sürdü." diyor. *** Alıntılardan da anlaşılacağı üzere Büyük Taarruz'un başlama saati üzerine ağız birliği söz konusu değil. (Bir de, bazı kaynaklarda Büyük Taarruz'un saatinin 04.30 olarak belirlenip, hava şartlarından ötürü 05.30'a ertelendiği iddiası var. Fakat bu iddia ile ilgili elimde bir kaynak yok. Bu tarz bir kaynağa sahip olan kişi de bunu bana ulaştırırsa araştırmaya katkı sağlamış olur.) Burada Nutuk'u ve resmi Tarih kitabını baz almak gerekiyor belki de ama Büyük Taarruz'da 1. Kolordu Komutanı olan kişinin raporu en sıcağı sıcağına bilgi pozisyonunda ve o da Nutuk ve Tarih kitaplarından başka bir saat söylüyor?
Okudukça netleşmesi gereken konu, okudukça bulanıklaşıyor. Sahi, kaçta başladı Büyük Taarruz? 04.15? 04.30? 05.00? 05.30? Ve bu bilgi farklılığının sebebi nedir? TÜRK SUBAYI GİBİ YAŞAMAK VE ÖLMEK
"Yarım saatte size o mevzileri almak için söz verdiğim halde sözümü tutamamış olduğumdan dolayı yaşayamam."
Albay Reşat Çiğiltepe(Mustafa Kemal'e yazdığı mektuptan)27 Ağustos 1922

27 Ağustos günü saat 08.00 sularında Erkmentepe'nin düşmesi ile Çiğiltepe'nin alınması büyük önem kazandı. Mustafa Kemal Paşa Albay Reşat Beyi aradı,
"Niçin hedefinize varamadınız?" dedi, bunun üzerine Albay Reşat Bey, "Yarım saat sonra hedefe ulaşacağını" söyledi.

Yarım saat sonra Mustafa Kemal Paşa aradığında Reşat Bey değil, onun bıraktığı mektubu vardı.


Mektupta da yazının başındaki cümle.


O gün 17.30 civarında Çiğiltepe alındı...


Ve yine o gün, Albay Reşat Bey,
Reşat Çiğiltepe oldu...

Sonsuz saygı ve minnetle...



RİCA


26 Ağustos 1071'i Türklerin Anadolu'ya "ilk" girişi olarak kutlayacağınıza hiç kutlamayın, emperyalizmin Türkleri Anadolu'da işgalci gören "Anatolia" tezine daha az katkı sağlamış olursunuz.
SON SÖZ  Birilerinin bilinçli ya da bilinçsiz olarak 1071'i Türklerin Anadolu'ya ilk girişi sandığı, algılatmaya çalıştığı yerde...  Yine birilerinin, Büyük Taarruz'u ve onun Başkomutanı Mustafa Kemal Atatürk'ü yok saymak için Malazgirt zaferini -üstelik ümmi bir anlayışla yorumlayıp özünden kopararak- paravan yapmaya çalıştığı yerde son sözü Mustafa Önsel'e bırakalım:

"Öncelikle ifade edeyim ki Alparslan da, Mustafa Kemal de bizimdir.


Ağustoslar üzerinden bile bizi bölmeye çalışanlar hainin kare köküdür.


Ayrıca ifade edelim ki, Türkler, genel bilginin ötesinde Anadolu coğrafyasına çok önceleri Kimerlerle, İskitlerle, Kıpçaklarla gelmişlerdir.

Erzurum ve Beşiktaş'ta ortaya çıkan kalıntılar bunun en son örnekleridir...


Bugün Urartu kalıntılarını inceleyen arkeologlar onların da en azından Orta Asya orijinli olduğunu ifade ediyorlar...


Özet; 10
71 Oğuz boyunun Anadolu'ya girişidir.

Zafer Bayramımız kutlu olsun!"
ÇAĞDAŞ BAYRAKTAR
26 AĞUSTOS 2018

1 yorum: